Jíme i očima

Věděly to naše babičky, ví to špičkoví šéfkuchaři, jen my v našich domovech na to občas zapomínáme. Zvlášť v předjarním období, kdy jsme se rozhodli pro zdravou výživu nebo držíme lehkou dietu po Vánocích. Úprava jídla na talíři dělá hodně.

Jíme i očima

Vzpomeňte si třeba na školní jídelnu a to, jak vypadal váš talíř. Nevzhledné hromádky rýže nebo těstovin samy o sobě moc lákavě nevypadaly. Stejné je to i v dospělosti, pěkně naservírované jídlo dokáže naše chuťové buňky nalákat a povzbudit. Pokud se na vašem talíři často objevují i potraviny jako je kuskus, bulgur, quinoa nebo zelenina v různé úpravě, sami víte, že někdy je upravený talíř docela boj. Zkuste všechny tyto potraviny na talíř naservírovat pomocí tvarovacího kolečka nebo čtverečku, které jednoduše před servírováním jídla na talíř položíte a pak odeberete. Rizoto nebo kuskus tak na talíři budou upravené podle použitého tvaru a celkový dojem můžete ještě zlepšit zeleninovou oblohou.

Stejný problém je často i se zeleninou, a týká se nejen dospělých, ale i dětí. Chroupat mrkev vcelku není moc zábavné, zkuste to tedy jinak. Použijte běžnou škrabku na brambory a s její pomocí loupejte z mrkve tenké plátky. Ty pak na talíři zakápněte trochou citronové šťávy a máte hotovo. Tenké plátky se budou i lépe jíst a rozhodně budou vypadat atraktivněji. Podobné plátky můžete vyrobit i z cukety, lilku, petržele nebo jablek, fantazii se meze nekladou.

K nazdobení talíře vám stačí jen vaše představivost a pár pomocníků do kuchyně. Škrabky, tvarovátka i vykrajovátka vám mohou šikovně pomoci servírovat jídlo jako v luxusní restauraci. S tradičními pomocníky od firmy Blex vám to půjde samo. Většinu z nich totiž znáte ze svého dětství, český výrobce je totiž na trhu od roku 1919 a tak právě mnoho drobností v kuchyni používaly už naše maminky a babičky. A pokud máte doma děti, zapojte je do přípravy jídla také. Budou mít radost a bude jim o to víc chutnat.




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Opiště prosím bezpečnostní kód