4 tipy ze světa – jak si vylepšit kávu?

Jak se říká: jiný kraj, jiný mrav. A platí to také v případě kávy. Přestože je tento nápoj oblíbený a rozšířený po celém světě, spousta národů nedá dopustit na svou vlastní „verzi“. Přinášíme proto malou inspiraci, jak si kávu můžete vylepšit – a to dokonce v pohodlí vaší kuchyně.

4 tipy ze světa – jak si vylepšit kávu?

Francie A nebude to nic těžkého, v mnoha případech vám postačí jen kvalitní kávovar a šikovné ruce. Za ochutnání rozhodně stojí francouzská káva. Připravuje se z filtrované kávy a mléka v poměru jedna ku jedné. Vybírejte zrnkovou kávu s výraznou, spíše sladkou chutí, ve které nezanikne jemnost mléka. Skvělé jsou ty s čokoládovými nebo oříškovými tóny.

 

USA

Frapppuccino vzniklo v USA a jak název napovídá, jedná se o kombinaci italského cappuccina a řeckého frappé. Dnes si tento nápoj můžete objednat v mnoha kavárnách, snadno si ho ale připravíte i sami doma. Ideálně vám to půjde s frapovačem, který zvládne vytvořit nejen frapé, ale i nejrůznější koktejly a nápoje. Kombinací espressa, mléka a ledu vznikne základní krémový nápoj, který si můžete vyladit podle svojí chuti – šlehačkou, sirupy nebo posypkou. Vyzkoušejte ho třeba s javorovým sirupem, vanilkovým extraktem a mandlovým mlékem.

 

Irsko

Irská káva to je lahodné spojení kvalitní filtrované kávy a poctivé irské whisky. Narazit na ni můžete v mnoha restauracích, bohužel však mnohdy nemá s tou pravou irskou kávou vůbec nic společného. Přinášíme proto recept, podle kterého si ji snadno zvládnete vykouzlit doma v kuchyni. Do sklenice o objemu 230 ml vložte dvě lžičky třtinového cukru a zalijte filtrovanou kávou. Až se rozpustí, přidejte tři centilitry pravé irské whisky. Pak už jen stačí lehce vyšlehat tučnou smetanu a pomalu ji přelít na kávu.

 

Itálie

Něco mezi dezertem, koktejlem a nápojem je affogato. Jedná se o espresso s kopečkem smetanové, nejčastěji vanilkové zmrzliny. Jedinečná kombinace hořko-sladké chuti a ledové zmrzliny s horkým espressem vám prostě učaruje. K chuti přijde nejen v horkých dnech, ale i tehdy, když vás honí mlsná. Tak uspokojte vaše chuťové buňky na maximum!




Zanechte komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Opiště prosím bezpečnostní kód